SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEŠKI
 
Bez vizije razvoja smiješno je govoriti o preuzimanju Ine
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.12.2016. - 20:05:33
ZAGREB - Posljednjih dana svi pričaju o državnom preuzimanju većinskog udjela u Ini.

Možemo tako čuti političare, analitičare opće prakse, "sveznadare" s društvenih mreža pa čak i taksiste kako lamentiraju o tome što bi bilo najbolje učiniti s nftnom kompanijom.

Riječ bi ipak trebalo dati stručnjacima koje se posljednjih dana gotovo uopće ne čuje. 

- Mi možemo kupiti Inu, međutim tada dolazi najvažnije pitanje. Što s njom? Što želimo? Na primjer, trebaju li nam dvije rafinerije u Rijeci i Sisku? Hrvatsko tržište godišnje troši oko 2,5 milijuna tona derivata. To je manje nego što proizvede jedna rafinerija. Ina sada proizvodi 500.000 tona nafte, što je pet puta manje nego prije rata. Za tolike količine dvije rafinerije nisu potrebne, ali nitko to neće reći. Odluku o Ini treba donijeti struka. Tu ne mislim samo na naftaše, već i ekonomiste, financijaše i geopolitičare. Bez vizije daljnjeg razvoja Ine u narednih 15, 20 godina smiješno je govoriti o bilo čemu, rekao je za tportal Miro Skalicki koji je više od dvadeset godina radio u naftnom divu Shellu.

Dodaje kako je na osnovi sadašnjih brojki o proizvodnji i naftnim zalihama jasno kako je Ina daleko manje strateško važna tvrtka nego prije 20 godina.

- Nekad ste imali Ina-Naftaplin, jednu od vodećih tvrtki u svijetu po pitanju znanja o istraživanju i proizvodnji nafte i plina. Danas je to Crosco koji je devastirana tvrtka i što se tiče opreme i ljudi. Po mom mišljenju, trebalo bi se mnogo više investirati u Crosco te povećati proizvodnju i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Potrebno je vratiti renome bivšeg Ina-Naftaplina. To je mnogo važnija stvar od rafinerija', mišljenja je Skalicki.

Neozbiljno je, kaže, sada raspravljati o tome treba li HEP ili širi konzorcij u koji bi bili još uključeni Janaf i Plinacro, otkupiti dionice Ine od Mola.

- Nužna je ozbiljna analiza, a ne naklapanja. Priča se koliko profita HEP-a treba za kupnju Ine. A zaboravlja se kako je taj profit HEP-a došao samo zbog dobre hidrometeorološke situacije zadnjih godina. Samo zbog toga HEP dobro posluje. A s druge strane ni ne znamo koliko Ina danas uopće vrijedi, upozorio je Skalicki.