SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Bertoncelj: Nismo odustali od poreza na nekretnine
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 26.02.2019. - 19:52:18
LJUBLJANA - Ministarstvo financija nije odustalo od pripreme poreza na nekretnine, tvrdi ministar financija Andrej Bertoncelj, dodajući kako će porez biti uveden nakon što se dokumentacija završi.

Ministarstvo priprema pravne osnove za uvođenje poreza, ali u raspravama unutar projektnog vijeća za obnovu sustava oporezivanja nekretnina, zapisi nisu bili tako potpuni da bi bilo logično pristupiti masovnoj evaluaciji i provedbi zakona o porezu na nekretnine, rekao je Bertoncelj na današnjem predstavljanju porezne reforme.

Osobito su neriješeni podaci o stvarnoj upotrebi zemljišta preko kojih prolaze javne ceste i željeznice. Problem bi bio ako se, s obzirom na velik dio te infrastrukture koja još uvijek leži na privatnom zemljištu, predviđalo oslobađanje od poreza za te zemlje.

DARS i Uprava za infrastrukturu odgovorni su za prikupljanje podataka o stvarnoj upotrebi za državne ceste. Sada se provode oba javna natječaja na temelju kojih će se prikupljati podaci. Ako nema komplikacija u procedurama za dodjelu javnog ugovora, podaci će biti pokriveni do roka 1. lipnja ove godine, izjavili su slovenskoj tiskovnoj agenciji u Upravi. SŽ Infrastruktura je odgovorna za prikupljanje podataka o stvarnoj upotrebi željezničke infrastrukture. Prema uvjeravanju upravitelja, podaci o željeznici će također biti uključeni do roka koji je 1. lipnja 2019.

Općine su odgovorne za prikupljanje podataka o stvarnoj upotrebi za javne komunalne ceste. S obzirom da se općine samo pripremaju za to - prvi put su obaviještene o obvezi u travnju prošle godine - Uprava očekuje da će do 1. lipnja ove godine podatke proslijediti jedna trećina općina.

"Podatke dobivene od općina morat će provjeriti i uključiti u matični zapis o stvarnoj upotrebi cestovne i željezničke infrastrukture, za što nam je potrebno dodatno osoblje, koje još nije odobreno. Uprava za infrastrukturu odgovorna je za uspostavu i vođenje registra evidencija, a dosad te zadaće nije obavljala “, kažu u upravi.

Ipak, predviđaju da će do kraja godine dvije trećine općina biti uključeno u zemljišne knjige.