SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Bayer cilja klimatski neutralno poslovanje do 2030.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.12.2019. - 14:42:00
Zadnja izmjena: 10.12.2019. - 14:43:08
LEVERKUSEN - Njemački kemijski i farmaceutski div Bayer u utorak je objavio da mu je cilj klimatski neutralno poslovanje do 2030. godine putem smanjenja ili kompenzacije svih emisija stakleničkih plinova koje generira.

"Bayer će biti klimatski neutralna tvrtka do 2030", napisao je izvršni direktor Werner Baumann u gostujućem članku u poslovnom dnevniku Handelsblattu.

Održivost će biti "sastavna komponenta naše aktivnosti i našeg dugoročnog gospodarskog uspjeha", dodao je, istaknuvši kako će emisije, uz financijske ciljeve, ubuduće utjecati i na plaće i bonuse menadžera.

Kompanija sa sjedištem u njemačkom Leverkusenu planira korištenjem struje iz obnovljivih izvora i efikasnijim poslovnim procesima eliminirati oko četiri milijuna tona ugljičnog dioksida (CO2) koliko godišnje proizvede.

Ostatak emisija bit će anuliran hvatanjem ugljika koje povećava bioraznolikost, objavio je u priopćenju njemački gigant.

Grupa dodaje da će u suradnji s dobavljačima i klijentima smanjiti emisije u cijelom nabavnom lancu, i ciljati njihovo smanjenje u logistici i ambalaži.

Povrh smanjenja emisija CO2, u Bayeru namjeravaju uložiti napore "kako bi se do 2030. emisije stakleničkih plinova po kilogramu proizvedenih usjeva na velikim poljoprivrednim tržištima i utjecaj pesticida na okoliš smanjili za 30 posto".

Lani se preuzimanjem američkog diva industrije sjemenja i pesticida Monsanta za 63 milijardi dolara Bayer svrstao u red najvećim agrokemijskih kompanija, podsjeća AFP.

Monsantov pesticid glifosat, aktivni sastojak proizvoda poput Roundupa, pod budnim je okom javnosti i kompaniji je 'priskrbio' približno 43.000 tužbi u SAD-u. Tužitelji tvrde da su zbog upotrebe tog pesticida oboljeli od karcinoma i drugih teških bolesti.

Bayer se žalio na prvostupanjske presude kojima mu je naložena isplata golemih iznosa obeštećenja a paralelno sa zastupnicima tužitelja pregovara o nagodbi.