SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Barel brent nafte iznad 62 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.01.2019. - 14:57:44
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima zahvaljujući poticajnim mjerama kineske i japanske vlade, kojima nastoje zaustaviti usporavanje gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 60 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 62,10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 47 centi višoj cijeni, od 53,48 dolara.

U utorak su cijene nafte pale dva posto, prateći pad cijena dionica na financijska tržištima uslijed zabrinutosti zbog usporavanja globalnog gospodarstva. Jučer je objavljen niz loših gospodarskih podataka u svijetu, a veliki gubici uplašili su investitore i okrenuli ih prema sigurnim imovinama poput državnih obveznica ili zlata.

Ipak, nešto optimizma danas izazvaju objave iz Kine i Japana. Iz kineskog ministarstva financija u srijedu su priopćili da će vlada poticajnim mjerama u ovoj godini pomagati gospodarstvu, koje je u prošloj godini zabilježilo najnižu stopu rasta od 1990. godine. Japanska središnja banka objavila je, pak, da će zadržati svoju ultra popustljivu monetarnu politiku, koja je na snazi od 2013. godine.

"Globalno gospodarstvo pati", kazao je Steen Jakobsen iz danskog Saxo Banka, dodavši međutim da je siguran da će kineska vlada "učiniti sve da postigne stabilnost". Ukoliko uskoro bude postignut sporazum koji bi riješio trgovinski sukob dvije supersile, SAD-a i Kine, Jakobsen smatra da će to "snažno potaknuti kinesko gospodarstvo".

U odvojenom izvješću OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 60,66 dolara, što znači da je pala 83 centa u odnosu na prethodni radni dan.