SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OVLASTI
 
Bank of England treba veće ovlasti za vrijeme kriza
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.10.2019. - 07:16:44
LONDON - Britanskoj središnjoj banci (BoE) trebalo bi dati veće ovlasti za usmjeravanje kredita prema gospodarstvu i utjecaj na državnu potrošnju u kriznim vremenima, smatraju u tamošnjem think-thanku.
Nakon više od desetljeća niskih kamatnih stopa od globalne financijske krize, središnje bankare u razvijenim gospodarstvima brine da sada imaju manje manevarskog prostora za potporu gospodarstvu u slučaju nove krize.
Istraživački institut Positive money, čiji je rad među ostalima posljednjih godina podržala i oporbena Laburistička stranka, poručio je da je potrebna tješnja suradnja BoE-a i vlade, s obzirom na skepsu u pogledu učinkovitosti kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.
Prošli tjedan je Gertjan Vlieghe, član Odbora za monetarnu politiku BoE-a, iskazao skepsu po pitanju učinkovitosti kupnje državnih obveznica u budućnosti, sugeriravši da bi BoE mogao kupovati obveznice korporativnog sektora pritisnutog problemima.
U Positive Moneyju smatraju da bi BoE i vlada trebali utemeljiti novi ogranak za kreditnu politiku kako bi BoE utjecao na kreditiranje te da bi središnja banka također trebala moći iznijeti svoja očekivanja u vezi s fiskalnom politikom vlade.
Trenutno, BoE izbjegava komentirati fiskalnu politiku, a kupio je i tek simbolične iznose korporativnog duga kako bi izbjegao usmjeravanje kredita prema određenim tvrtkama ili sektorima.
BoE je trenutno odgovoran parlamentu putem odbora za riznicu. Iz think-thanka sugeriraju da bi i građani trebali moći izravno sudjelovati kao i da bi povremeno trebalo pokretati rasprave u parlamentu o mandatu središnje banke.
"Tijekom desetak godina nakon krize, BoE-u su dodijeljeni moćni novi instrumenti, poput kvantitativnog ublažavanja i nove zadaće očuvanja financijske stabilnosti", rekla je Fran Boait, izvršna direktorica Postive Financea.
"No, to nije bilo praćeno većom odgovornosti i demokratskim nadzorom, zbog čega se produbio jaz između BoE-a i građana kojima bi trebao služiti", zaključila je.