SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REKREACIJA
 
Balon "Zlatna lopta" na Vračaru: Malim fudbalom do druženja i zdravlja
Autor/izvor: Milica Mančić
Datum objave: 01.06.2014. - 13:03:00
Zadnja izmjena: 01.06.2014. - 19:52:20
BEOGRAD – Za samo nekoliko nedelja od otvaranja, balon Zlatna lopta na postao je omiljeno mesto za okupljanje Vračaraca i ostalih ljubitelja fudbala. Razlog je jednostavan – dok na Zvezdari i nekim drugim opštinama ima po nekoliko balona, u širem centru grada postoje tek jedan ili dva.

Mali fudbal postaje sve popularniji, o čemu svedoči i ovonedeljno osnivanje Srpske asocijacije malog fudbala, kao i mogućnost da Srbija nastupi na predstojećem Evropskom prvenstvu u Izraelu.

U Beogradu se na terenima posebnih dimenzija i u 20-ak balona igra nekoliko liga malog fudbala, poput Poslovne lige ili Lige banaka, ali rekreativci iz centra grada osudjeni su na školska dvorišta i druge neprilagođene, često betonske terene.

To je bio jedan od razloga zašto su u klubu Zlatna lopta odlučili da balon otvore baš na uglu Južnog bulevara i Đerdapske.

„Hteli smo da napravimo mesto gde će se okupljati sportisti i rekreativci, prijatelji, klinci, da se družimo na zdrav način,“ kažu u Upravi kluba.

Iako fudbal sve više igraju i žene, naročito mlade devojke, žene koje se okupljaju u Zlatnoj lopti najčešće dolaze da gledaju svoje muževe, prijatelje ili sinove dok igraju.

„Zato imamo i klub u kome mogu popiti espreso ili sok, a iz bašte se pruža pogled na teren.“Ivan Pavlović godinama igra mali fudbal s ustaljenom ekipom.

„Ima nas 10, podelimo se na dva tima i bar dvaput nedeljno igramo u večernjim terminima. Ranije smo igrali u balonu na Adi, ali pošto smo svi s Vračara ili s Voždovca, otkad se otvorila Zlatna lopta, dolazimo ovde, jer nam je u kraju,“ kaže Pavlović, 32-godišnjak, inače Čuburac.

„Drugarima koji dolaze kolima posebno je zgodno to što je parking besplatan, jer je na Vračaru inače teško naći mesto“ dodaje.

U Zlatnu loptu dolaze i mlađi ljubitelji fudbala. Iako bi se cena termina mogla učiniti prilično visokom za učenike (od 2.500 do 4.500 dinara), Luka Miljković iz Osnovne škole Sveti Sava kaže da nije tako.

„Za nas 10, to je 250 dinara po igraču, a često nas bude i puno više, pa se menjamo,“ kaže dok oznojen i zadihan posle igre ispija vodu u hladovini klupske bašte.

„Ovde ću i proslaviti rođendan, igraćemo fudbal!“ dobacuje njegov saigrač, Marko.

Pored vrhunski uređenog terena s veštačkom travom, Zlatna lopta ima i četiri moderno uređene svlačionice s tuševima, podnim grejanjem i fenovima za kosu.

Tokom leta, bočne strane terena se otvaraju, što omogućava strujanje vazduha, tako da pod balonom nikad nije pretoplo.

Pored toga što je pristupačan svima, fudbal je i veoma zdrav sport. On jača mišiće, stvara dobru kondiciju, ali i blagotvorno utiče na srce i ceo kardiovaskularni sistem.

„Redovno bavljenje fudbalom smanjuje količinu masti u organizmu i jača mišiće i kosti, povećava aerobne kapacitete i fleksibilnost,  a naročito je blagotvorno za zdravlje to što se prilikom igranja smenjuju hodanje, trčanje i sprint,“ objašnjava doktorka Maja Petrović, čiji suprug takođe igra u Zlatnoj lopti.

Zlatna lopta najavljuje da će ovaj klub organizovati i turnire u malom fudbalu, a za firme postoji mogućnost povoljnog dugoročnog zakupa radi tim-bildinga.