SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TVRDNJE
 
Azimov: Nema govora o tome da se Sberbank povlači iz Agrokora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.02.2019. - 21:23:07
RIJEKA - Nemojte se zanositi kako je razvoj bez Rusije moguć – ne, suprotno, strateško partnerstvo s Rusijom od vitalnog je značaja za sveukupni razvoj Hrvatske, poručio je ruski veleposlanik Anvar Azimov.

"Robna razmjena Rusije i Hrvatske je sramotna: Iznosi svega nešto više od milijardu eura, a minimalni današnji iznos trebao bi biti oko tri milijarde! Znam, čitav je niz čimbenika koji na to utječu, no gledamo li iz čisto ekonomskog kuta, naša je razmjena elementarna. Mogućnosti su goleme, u mnogim sektorima, no, pretežito zbog političkih razloga, one se ne provode", rekao je Azimov Novom listu.

"Istina je i to da se odnos između Hrvatske i Rusije nakon vašeg ulaska u EU i NATO značajno ohladio. Naravno, apsolutno poštujemo odluke Hrvatske i posebno njezinog naroda kojem želimo sve najbolje. Ali, koliko god nas drugačiji politički pogledi dijelili, ono u što smo također uvjereni je činjenica da ulogu Rusije u razvoju Hrvatske nitko ne može zamijeniti. Znate, jako teško prihvaćamo kad hrvatska Vlada Rusiju uopće ne spominje kao zemlju od strateške važnosti za napredak vaše zemlje, kad ignorira mogućnost da budemo vaš strateški partner. Kad tako nastupaju – nisu u pravu, Rusija mora biti hrvatski strateški partner", kaže ruski veleposlanik.

Dotaknuo se i Agrokora.

"Nema ni govora da se Rusija odnosno Sberbank povlače iz Agrokora. Budite sigurni. Stanje je apsolutno stabilno. Druga je stvar ekonomija i mogućnost da se udio, kad mu vrijednost bude najviša proda. No, danas o tome nema govora. Štoviše, Rusija je spremna Hrvatskoj davati i nove kredite i biti veliki investitor u vašu privredu. No, vaše tvrtke i Vlada su protiv toga da Rusija bude strateški partner. Okrećete glavu od te mogućnosti. A ja tvrdim da su ruske investicije u Hrvatsku veći potencijal od svih investicija koje su EU i SAD zajedno spremni investirati u Hrvatsku. Uostalom, pa znate i sami – vašu slavensku dušu nitko neće bolje razumjeti od nas Rusa. Nemojte se zanositi kako je razvoj bez Rusije moguć – ne, suprotno strateško partnerstvo s Rusijom od vitalnog je značaja za sveukupni razvoj Hrvatske", kaže.

Azimov smatra i kako za oživljavanje dijaloga između dvije zemlje ponajprije treba zahvaliti hrvatskoj predsjednici koja je "iznimno mnogo i jednako toliko pozitivno utjecala na oživljavanje naših odnosa", te "poslala nedvosmislenu poruku kako Hrvatska itekako želi surađivati s Rusijom". Pohvalio je Azimov i političku hrabrost hrvatske predsjednice.