SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijski indeksi staniraju, juan potonuo najniže od 2008.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.08.2019. - 08:04:15
TOKIO - Azijski su indeksi u petak stagnirali uoči govora predsjednika američkog Feda Jeromea Powella.

MSCI Asia Pacific Index bio je u plusu blagih 0,1 posto dok je na tjednoj razini porastao 0,8 posto. Time je prekinuo četiri tjedna dugu negativnu seriju.

Kineski juan potonuo je na najnižu razinu u jedanaest i pol godina, na 7,0992 za dolar. No, i ta je razina čini se viša od one koju su trgovci očekivali pa nisu zabilježene veće tržišne turbulencije. SAD je prije dvadesetak dana optužio Kinu da manipulira tečajem juana kako bi ojačala konkurentnost domaćeg gospodarstva. Peking je dopustio slabljenje juana preko ključne granice od sedam juana za dolar nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio novim carinama na kineski uvoz.

Američki ministar financija Steven Mnuchin najavio je da će tražiti od MMF-a da pomogne "korigirati" nepoštenu trgovinsku prednost koju Kina stječe mjerama tečajne politike.

Pozornost se sada okreće govoru predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u petak na neformalnom okupljanju dužnosnika središnjih banaka i bankara u američkom Jackson Holeu. Trgovce u prvom redu zanima hoće li naznačiti daljnje smanjivanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u.