SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodio rast
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 04.06.2018. - 07:50:40
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi porasli na početku novog tjedna, zahvaljujući snažnom rastu zapošljavanja u SAD-u, što pokazuje da tamošnja ekonomija, najveće izvozno tržište azijskih kompanija, jača, pa su trgovinske napetosti pale u drugi plan.

MSCI Asia Pacific Index skočio je 1 posto na najvišu razinu od 17. svibnja. 

Nikkei 225 skočio je 1,3 posto. Među najvećim dobitnicima bili su tehnološki divovi poput Tencenta i Taiwan Semiconductor Manufacturinga. 

Američki predsjednik Donald Trump još uvijek ima vremena izbjeći trgovinski rat oko carina najavljenih Kanadi, Europskoj uniji i Meksiku, kazali su ministri financija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 na susretu u kanadskom turističkom odredištu Whistleru. Američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na Sjedinjenim Državama da izglade stvari i izbjegnu trgovinski rat, rekli su diplomati nakon sastanka održanog uoči summita zemalja G7 idućeg tjedna u Kanadi.

"Još uvijek imamo nekoliko dana da se poduzmu potrebni koraci kako bi izbjegli trgovinski rat između Europske unije i SAD-a, i kako bi se izbjegao trgovinski rat između zemalja G7", kazao je novinarima francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Investitore su orapoložili i dobri podaci s američkog tržišta rada objavljeni u petak. Američki poslodavci ponovo su pojačano zapošljavali u svibnju zahvaljujući višim temperaturama i pojačanim radovima u građevinskom sektoru a stopa nezaposlenosti kliznula je na najnižu razinu u 18 godina. Revizija podataka iz travnja i svibnja pokazala je da se zaposlilo 15000 više ljudi od očekivanog, a ekonomisti kažu da bi rast bio i veći da nije bilo toliko loše vrijeme, koje je recimo ključno za zapošljavanje u građevini.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao 0,6 posto u odnosu na jen. Euro je blago korigiran u odnosu na dolar, ali je jeoš uvijek iznad 10-mjesečnog minimuma kojeg je dosegnuo prošloga četvrtka (1,1510).