SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Powell oraspoložio investitore
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.07.2019. - 08:20:19
TOKIO - Azijski su indeksi u četvrtak porasli jer nakon poruka predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella ulagači vjeruju da će Fed ovoga mjeseca smanjiti kamatne stope.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,8 posto. Najveći regionalni dobitnik bio je korejski kospi koji je podignut više od 1 posto. 

 Zabrinutost u vezi s trgovinskom politikom i slabom globalnom ekonomijom „nastavljaju ugrožavati ekonomske izglede SAD-a“, a Federalne rezerve (Fed) su spremne „reagirati na odgovarajući način“ kako bi očuvale desetogodišnju ekspanziju, izjavio je Powell.

„Očigledan napredak u trgovini preokrenuo se u veću neizvjesnost, a naši kontakti u biznisu i poljoprivredi izvještavaju o povećanoj zabrinutosti u vezi s razvojem situacije u trgovini“, rekao je Powekk, a prenosi Reuters.

Powell je ukazao i da su poslovna ulaganja, kao važna komponenta ekonomskog rasta, „u posljednjih nekoliko mjeseci značajno usporila“ .

Dolar  je na valutnim tržištima oslabio. Pad te valute dogodio se nakon poruka predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella, a ulagači vjeruju da će Fed ovoga mjeseca smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,00 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,52 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,90 na 108,10 jena.
Američka je valuta oslabjela i u odnosu na europsku pa se cijena eura kreće oko 1,1260 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1205 dolara.

Cijene nafte porasle su drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela dosegnula 60,65 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 58,65 dolara.
Na londonskom se tržištu, pak, cijena barela kreće oko 66,90 dolara, blizu najviše razine u šest tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosila 64,75 dolara.