SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta porasla, povratak pregovorima donosi optimizam
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.08.2019. - 08:17:04
TOKIO - Na azijskim su tržištima indeksi znatno porasli, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrile poruke da se SAD-a i Kina vraćaju za pregovarački stol i jer se očekuju dodatne poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto, pa je na putu blagog tjednog dobitka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,8 posto.

Kao i jučer na Wall Streetu, ulagače su ohrabrile poruke iz kineskog ministarstva trgovine da dvije strane raspravljaju o idućem krugu trgovinskih pregovora zakazanih za rujan, ali da će napredak u pregovorima ovisiti o tome hoće li Washington stvoriti povoljne uvjete.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je, pak, da će pregovori zakazani za rujan biti na „drugačijoj razini", ali nije iznio nikakve detalje o tome.

Izgledi da će se trgovinski pregovori nastaviti ohrabrili su ulagače.

No, neki analitičari ukazuju na to da u porukama iz Kine nema previše sadržaja i da SAD kani od 1. rujna nametnuti carine.

Ured američkog trgovinskog predstavnika potvrdio je u srijedu da predsjednik Trump planira uvesti dodatnih 5 posto carina na listu 300 milijardi dolara vrijednih uvoznih proizvoda iz Kine, na neke od 1. rujna, a na ostale od 15. prosinca.

S druge strane, podršku tržištima dionica pruža nada ulagača da će američki Fed i Europska središnja banka, kao i vlasti drugih najvećih zemalja u svijetu uskoro uvesti mjere za poticanje gospodarstava.

Od Feda i ECB-a očekuje se da će već u rujnu smanjiti ključne kamatne stope.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar ojačao, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 98,52 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,19 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,90 na 106,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1045 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1085 dolara.

A cijene su nafte stabilne nakon što su jučer blago porasle. Jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabila za jedan cent, na 56,61 dolar, dok je na londonskom tržištu cijena barela nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 61,07 dolara.