SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Najteži dnevni pad u devet mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.08.2019. - 08:51:14
TOKIO - Azijski indeksi imali su najoštriji dnevni pad u devet mjeseci zbog obnovljenih kinesko-američkih trgovinskih napetosti.

Juan je potonuo na najnižu razinu u više od desetljeća. Investitori su sigurno utočište pronašle u jenu, obveznicama i zlatu.

MSCI Asia Pacific Index je potonuo 2,2 posto na razine najniže još od siječnja. Kineski bluechip indeks CSI300 je pao 1 posto, dok je korejski Kospi potonuo 2,1 posto, na najnižu razinu od prosinca 2016. godine. 

Tržišta su uzdrmale najnovije prijetnje carinama na robni uvoz iz Kine, pa su ulagači potražili utočište za kapital u japanskom jenu, koji je u takvom ozračju ojačao na najviše razine u pet tjedana prema dolaru i najviše razine u dvije i pol godine prema funti.

Američki predsjednik izjavio je da će 1. rujna uvesti 10 posto carine na robni uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi dolara, a nakon što su se američki pregovarači vratili s trgovinskih pregovora iz Šangaja i izvijestili da napredak nije postignut. Trump je ustvrdio da Kina nije ispunila obećanja koja je dala u ranijim pregovorima.