SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SIGNALI
 
Analitičari: Avokado je vrlo isplativa investicija
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.05.2018. - 13:53:00
Zadnja izmjena: 23.05.2018. - 14:01:49
LONDON - Ako ste ovih dana u potrazi za isplativom investicijom, dio analitičara preporučit će vam avokado.

Da, dobro ste pročitali. Radi se zapravo o dionicama kompanije Calavo Growers Inc, koje danas koštaju 97 dolara. Godinu ranije vrijedile su 42% manje.
Razlog sve većoj globalnoj popularnosti avokada leži u kineskom tržištu. Tom je rastu pripomogao i Instagram. Naime, tost s avokadom omiljeni je doručak influencera na toj društvenoj mreži

Sjedište tvrtke Calavo Growers je u Kaliforniji. Tvrtka je isprva trebala biti tek distributer za avokado, no okrenula se vlastitoj proizvodnji i pod svojim imenom prodaje avokado uzgojen u Kaliforniji i Meksiku. Njihov guacamole umak jedan je od najpoznatijih na svijetu.

Prema posljednjem financijskom izvješću u prvom ovogodišnjem kvartalu zaradili su 248 milijuna dolara, i to najviše od prodaje svježih proizvoda, točnije svježih avokada.

Tvrtka je pokazala veliku otpornost na tržišne turbulencije u vrijeme prošlogodišnjih kalifornijskih požara i uragana Harvey koji je uništio većinu uroda avokada. Calavo je to riješio elegantno – jednostavno su otkupili više avokada iz Meksika i Čilea.