SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONTROVERZE
 
Američke carine na uvoz automobila dvosjekli su mač
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.06.2018. - 08:17:18
NEW YORK - Na kraju sastanka na vrhu sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta skupine G7, Trump je ponovio prijetnje da će nametnuti carine na uvoz automobila u Sjedinjene Države proizvođačima optuženima za nepošteno otimanje tržišnih udjela od američkih proizvođača.

Međutim, takva bi odluka - dio nastojanja u sklopu Trumpove kampanje "Amerika na prvom mjestu" kojima se želi riješiti pitanje trgovinskih neravnoteža – mogla biti kontraproduktivna ne samo zato što većina proizvođača na meti ima tvornice u SAD-u, nego i zato što su američki proizvođači automobila među najvećim uvoznicima vozila iz Kanade i Meksika. Takav potez također dolazi u vrijeme kad Kina – najveće svjetsko tržište automobila – ide u upravo suprotnom smjeru, snižavajući carine na uvoz vozila s 25 na 15 posto.

"Honda Accord nije prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti. Međutim, oporezivanje s carinama u trgovini prijetnja je ekonomskoj sigurnosti milijuna američkih obitelji koje naporno rade", tvitao je Jeb Hensarling, predsjednik odbora za financije iz redova republikanaca.

Konzultantska tvrtka Trade Partnership Worldwide procjenjuje da će dodatni porezi od 25 posto stvoriti 92.000 radnih mjesta u američkoj industriji, ali da će rezultirati uništavanjem 250.000 poslova u širem gospodarstvu. Oko milijun poslova trenutno je vezano za auto industriju, znatno više od 660 tisuća u 2010., prema podacima američkog statističkog ureda.

Trumpove izjave o neravnotežama između uvezenih i izvezenih vozila u SAD-u potkrijepljene su statistikom. U 2017. godini SAD je uvezao 8,27 milijun vozila u vrijednosti 192 milijarde dolara, a izvezao 1,98 milijuna u vrijednosti od 57 milijardi, pokazuju podaci američkog ministarstva trgovine.