SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINESKI DIVOVI
 
Ambiciozni tehnološki poduhvat Wande i Tencenta
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 21.08.2018. - 10:37:24
KOLUMNA - Kineski divovi Dalian Wanda, Tencent i Hainan Gaopeng pokrenuli su zajedničko poduzeće Shanghai Binsheng Technology koje će se baviti razvojem tehnologija i savjetovanjem na području mrežnih, informacijskih, komunikacijskih i energetskih tehnologija i zaštite okoliša.

Kako prenosi Asia Times, temeljni kapital nove kompanije iznosi 670 milijuna dolara. Wanda Business Management koji je dio Wanda Grupe, u novom će poduzeću kontrolirati 51%. Tencentova Linzhi Tencent Technology držati će 42,48% dok će sve ostalo pripasti Hainan Gaopengu. Dalian Wanda je najveća kineska privatna kompanija koja se bavi nekretninama, industrijom zabave i sporta.

Tijekom prošlih šest godina, Wanda je pored američkog lanca kina AMC Cinema kupila Legendary Enterntainemnet, proizvođača jahti Sunseeker International te udio u Atletico Madridu,No, 2017. Wanda se uz druge divove poput HNA, Anbanga i Fosuna našla na meti žestoke kritike Komunističke partije Kine i Xi Jinpinga zbog prevelikog duga, premalog učinka na kinesko gospodarstvo te odljeva kapitala.

Ulaganja spomenutih kompanija Partija je nazvala „iracionalnim“ a dugovi Wande tako su postali integralni dio prioritetnog kineskog problema rastućeg duga lokalnih vlada. Sredinom prošle godine, kineski regulator je naredio provjere svih kredita koje banke pružaju velikim kompanijama .

Oblaci su se dodatno zgusnuli kada su među velikima počela prava uhićenja, istrage i zatvorske kazne. Direktor Anbanga, Wu Xiaohui osuđen je na 18 godina zatvora za financijske malverzacije. Drugi su pod istragom. Wanda je žurno počela rasprodaju problematičnih aktiva. Prema navodima Financial Timesa, udio u filmskoj industriji prodan je Alibabi za 747 milijuna dolara.

Gore spomenuti Tencent također u grupaciji s drugim kompanijama kupio je dio Wandionog poslovanja za 5.4 milijarde dolara. Pokretanje informatičko-tehnološkog poduzeća s Tencentom je korak kojim direktor Wande Wang Jianlin želi poručiti partijskoj jezgri i regulatorima da je Wanda shvatila signal i da ima kapacitete za okretanje prema tehnološkom razvoju u Kini. 

Informatizacija i razvoj visokih tehnologija je kineski državni prioritet, stoga je usmjeravanje poslovanja prema tom sektoru osim velikog potencijala još i zalog sigurnosti i opstojnosti.  Poslovne i osobne.Tencent je za to idealan partner. Kompanija je idejni pokretač i vlasnik WeChata, najveće i vrlo kompleksne društveno-financijske platforme koja u sebi integrira apsolutno sve različite strane online platformi a broji preko milijardu korisnika.

I Tencent ima svoje motive. Kompanija vodi u online segmentu, ali je zainteresirana za kombiniranje online i offline maloprodaje.

U Kini još tradicionalna, fizička maloprodaja još uvijek vrlo velik dio tržišnog kolača koji Tencent želi osvojiti kombinirajući svoja online znanja sa Wandinim offline dosegom. Isto tako, u segmentu online plaćanja, Tencent polako gubi bitku od Alibabinog Alipaya koji je sve popularniji od Tencentovog WePay-a pa je partnerstvo sa Wandom u tom smislu vrlo dobrodošlo.