SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PISCI
 
Albaharijev "Piščev dnevnik" dovodi u Booksu nove zanimljive autore
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.11.2015. - 09:30:03

ZAGREB - Program književnih razgovora "Piščev dnevnik", koji u zagrebačkom klubu Booksi vodi srpski pisac David Albahari, u popularnom će kulturnom okupljalištu u Martićevoj ulici u utorak i četvrtak, 10. i 12. studenoga ugostiti novi niz istaknutih književnih autora koji predstavljaju kvalitetne svježe glasove suvremene regionalne i europske literarne i kritičarske scene.

Kako se ističe u najavi, program koji je početkom lipnja inauguriran gostovanjem u Zagrebu kanadsko-argentinskog pisca i prevoditelja Alberta Manguela, autora poznate "Povijesti čitanja", ovoga će puta u Booksi ugostiti bosanskohercegovačku spisateljicu i kolumnisticu Ajlu Terzić, makedonsku spisateljicu i amerikanisticu Rumenu Bužarovsku, te poznatog švicarskog novinskog književnog kritičara Andreasa Breitensteina.

Terzić i Bužarovska, koje Albahari ocjenjuje književnicama koje spadaju "u onu grupu pisaca koji će tijekom idućih desetljeća na najbolji mogući način predstavljati novu književnost naših prostora", u književnoj će razmjeni iskustava u Booksi sudjelovati u utorak 10. studenoga. "Ajla i Rumena djeluju mi kao izvrsni primjeri novih književnih imena u našoj regiji. One su izuzetno darovite spisateljice, dobro upućene u teoriju književnosti, svestrane i vješte u svim žanrovima kojima se bave i spremne sudjelovati u razmjenama književnog iskustva", kazao je Albahari o svojim gošćama.

U četvrtak 12. studenoga pisac će porazgovarati sa Švicarcem Andreasom Breitensteinom, od kojega priželjkuje čuti "neke korisne savjete, budući da je novinska književna kritika u krizi širom regije". "Uvrstio sam ga u spisak svojih gostiju jer je on jedan od najuglednijih novinskih književnih kritičara u Europi", pojasnio je Albahari svoj izbor. Bernestein će dan kasnije, u petak 13. studenoga održati predavanje na Odsjeku germanistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U srijedu 11. studenoga Terzić i Bužarovska gostovat će i u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Terzić piše eseje, kritike, prijevode s engleskog jezika, poeziju, kratke priče i znanstvene radove. Kolumnistica je sarajevskog Oslobođenja, a piše i za beogradsko Vreme i Peščanik. Objavila je zbirku poezije "Kako teško pišem" te dva hvaljena romana, "Lutrija" (VBZ, 2009.) i "Mogla je biti prosta priča" (Sandorf, 2011.). Bužarovska je docentica američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skopju, spisateljica, prevoditeljica i aktivistica. Dosad je objavila tri zbirke priča, od kojih je "Osmica" objavljena i u Hrvatskoj (Algoritam, 2015.).

Program "Piščev dnevnik" dio je projekta Prošireni estetički odgoj kojeg vodi Multimedijalni institut, a u kojem su partneri Kuda.org iz Novog Sada, Kulturtreger/Booksa, Berliner Gazette i Kontrapunkt iz Skopja. Projekt financiraju EACEA program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Ured za udruge Vlade RH.