SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODGODA
 
Agrokorove tvrtke opet odgađaju objavu financijskih izvješća
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.05.2018. - 17:40:46
ZAGREB - Tvrtke iz sastava Agrokora koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi u srijedu su izvijestile o ponovnoj odgodi objave financijskih izvješća za prošlu godinu, obrazlažući to činjenicom da je u tijeku proces revizije i usvajanja tih izvješća.

Prvi su o odgodi objave prošlogodišnjih izvješća jučer putem Burze izvijestili Ledo i Zvijezda, a danas su s time nastavile i druge tvrtke poput Jamnice, Belja, Vupika, Žitnjaka, PIK Vinkovci.

Te su kompanije, naime, krajem travnja najavile da objavu godišnjih financijskih izvješća za 2017. godinu planiraju tijekom svibnja, no, zadnji radni dan u svibnju ponovno ih odgađaju.

Godišnje financijske izvještaje za 2017. godinu neće biti moguće objaviti u najavljenom roku, budući da je u tijeku proces revidiranja i usvajanja istih, čije trajanje u ovom trenutku ne možemo predvidjeti, navodi primjerice Jamnica.

Belje, kao i Ledo jučer, obrazlaže da je Uprava sastavila godišnja financijska izvješća za prošlu godinu, koja će biti objavljena zajedno s izvješćima za prvi kvartal ove godine "čim neovisni revizor dostavi svoje mišljenje odnosno čim bude spremno za objavu".

Slična obrazloženja za odgodu izvješća iznose i iz Zvijezde, Vupika, PIK-a Vinkovci, Tiska ili Žitnjaka.

Jutarnji list u današnjem izdanju, u tekstu pod naslovom "Pobuna uprava Agrokorovih tvrtki", navodi kako su te tvrtke u izvješćima za 2017. odbile knjižiti jamstva iz doba Todorića te da vjerovnici tvrde da nagodba može ići i bez toga.

Kako prenosi taj list, pozivajući se na neslužbene izvore, "oko 20, od ukupno 76, tvrtki u procesu lex Agrokor poslalo je početkom ovog tjedna izvanrednoj upravi Agrokora financijska izvješća za 2017. u kojima nisu aktivirana jamstva, nego su prikazana izvanbilančno u bilješkama uz izvješća".

"Svima njima je revizor PricewaterhouseCoopers, doznali smo neslužbeno, dao načelna pozitivna mišljenja za financijska izvješća, uz određene ograde, ali PWC još nije dao završnu službenu ocjenu tih izvješća", navodi Jutarnji list.

Prenosi i da je, prema informacijama kojima raspolaže list, izvanredna uprava Agrokora odbila iozvješća tih kompanija tvrdeći da nisu sukladna međunarodnim standardima financijskog izvještavanja, a što opet stvara poteškoće u procesu izvanredne uprave 40-ak dana prije 10. srpnja, do kada se mora sudski sklopiti nagodba vjerovnika Agrokora.

List također prenosi i da su im i neki veliki vjerovnici potvrdili da se nagodba može sklopiti i bez financijskih izvješća, kao i da je sada pitanje hoće li izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško smijeniti članove uprava tih kompanija zbog nelojalnosti ili će to ostaviti budućim vlasnicima.