SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Adria Airways pokrenula postupak zbog dodele državne pomoći Air Serbiji
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 13.06.2019. - 20:27:55
BEOGRAD - Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika Adria Airways pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj avio kompaniji Air Serbiji, piše Insajder.

"Adria Airways je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Air Serbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu" rekao je za Insajder advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.

Slovenačka avio-kompanija prvo se, prema rečima advokata Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.

Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć Air Serbiji protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona takodje predstavlja i kršenje medjunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Shodno tome, Adria Airways je u vezi s državnom pomoći Air Serbiji pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU", naveo je Gajin za Insajder.

Air Serbia je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto Etihad, kompanija iz UAE. Nasledila je nekadašnji JAT koji je bio u dugovima i na ivici bankrota 2013. godine.